Masáže v Plzni
Květa Vébrová


Domů | Co nabízím | Kvantová terapie | TAO pro ženy | Výživová poradna | Ceník | Fotogalerie | Kontakt


Výživová poradna

Možné osobní konzultace, tel.: +420 777 138 808

Výživové směry

MAKROBIOTIKA

- pochází z Japonska, nejznámější propagátor je Michio Kushi, u nás pak Jarmila Průchová. Je to velmi přísný směr, mne osobně nevyhovuje, ale řadě lidí vyhovovat může.

AJURVÉDA

- pochází z Indie, dělí lidi na 3 typy a podle toho volí vhodné potraviny.

STRAVA PODLE ČÍNSKÉ MEDICÍNY

- pochází ze staré Číny, dělí lidi na více typů a potraviny rozlišuje podle povahy (např. chladné, teplé, neutrální apod.), bere v úvahu i roční období.

ŽIVÁ STRAVA (RAW)

- potraviny které neprošly tepelnou úpravou vyšší než 42 stupňů Celsia. Zůstávají zachovány všechny vitamíny, minerály a enzymy.

Výživová doporučení

zelenina:

kořenová-mrkev, petržel, pastinák, celer, červená řepa, černý kořen, vodnice
kapusta, čínské zelí, hlávkové zelí, růžičková kapusta, kadeřávek, brokolice,
čekanka, pórek, řapíkatý celer, fenykl, cuketa, dýně,
kvašená zelenina/zelí/, rukola, mangold, pampeliška, brslen, lichořeřišnice

obiloviny:

jáhly, žito, pšenice špalda, oves, pohanka, amaranth, lupina, qinoa

luštěniny:

fazole adzuki, mungo, čočka, cizrna, hrách, sója-omezeně a jen po fermentaci

ovoce:

tuzemské, avokádo, citrón
ovoce, aby se dobře trávilo se nesmí s ničím kombinovat
velmi nebezpečná kombinace je mléčný výrobek, cukr a ovoce

mléčné výrobky:

kysané, regioálního původu, zdravý člověk 2x týdně, nemocný vůbec
nebezpečná kombinace je mléčný výrobek a pečivo = lepek a kasein

maso:

jen z domácích chovů, jinak je riziko že s masem požíváme antibiotika a růstové hormony / i na českých tkzv. farmách/ drůbeži se musí přidávat do krmení látka, která omezuje zápach po amoniaku z trusu/

nápoje:

pramenitá voda, bylinné čaje, omezeně minerálky, velmi škodí sycené nápoje

škodlivé:

cukr, bílá mouka, čokolády s méně než 70% kakaa, sušenky,
dovezená zelenina a exotické ovoce, uzeniny, mléko, tavené sýry,
tvrdé sýry=velmi koncentrovaná potravina-100g je jako 1 l mléka,
plísňové sýry-velmi nebezpečné, aktimel, mléko
hotové zálivky, kečup, kvasný ocet, hotová dehydrovaná jídla,
různé cereálie pro děti, rama, perla, flóra a všechny umělé tuky.
sůl s přidaným fluorem a jódem, pečivo z běžných pekáren,
fluor poškozuje mozek- Alzheimer, Parkinson
jód poškozuje štítnou žlázu
vše co je pražené, vše co je instantní, konzervy,
jídla z mikrovlné trouby, uzeniny, cukrovinky, brambůrky,
mražené krémy

pozor na fruktózo-glukozový sirup! - obsahují ho i rádoby zdravé sladkosti, je velmi nebezpečný, výrobci ho používají, protože je několikanásobně levnější než obyč. cukr

jezte živé jídlo, které se rychle a přirozeně kazí

jezte jednoduché jídlo- ne více než 5 složek

jezte domácí jídlo

jezte střídmě, pestře, pravidelně

jezte pomalu

jezte v dobrém rozmaru

pozor na potraviny GMO- nejvíce sója a kukuřice, mohou se podílet na sterilitě a rakovině

kdo má nemocné klouby nesmí: rajčata, papriky, brambory, lilek

pozor na kyselost těla, pokud je pod 6, jste překyselení
slina by měla být 7 PH

Nikdy nezapomeňte snídat, a to správně. Ráno je vždy zapotřebí "v kamnech zatopit,
postupně rozpálit kotel, aby kamna dobře spalovala po celý den a pak teprve
na kamnech vařit."
A tak funguje i naše zažívání. Pokud k rozdělání ohně použijeme "mokré dříví"
/tkzv. potraviny, které přinášejí vlhko a chlad jako jsou jogurty, sýry, syrové ovoce
a zelenina, ovocné džusy, zelený čaj.../ nebo naopak "rozděláme ohýnek pomocí
benzínu /tkzv. potraviny, které přinášejí oheň jako je černá káva či alkohol/
pak obojí je špatně.
Ideálním nápojem k snídaní je "Nápoj čínských mudrců", k jídlu obilné
kaše se skořicí, teplé polévky, vývary.
V tom případě pak tolik neškodí, když mezi 11-15 sníme něco nezdravého.
/pneumatika či mokré dříví také shoří v dobře rozdělaném ohníčku./

Na 1. místě je vždy veselá mysl
jídlo až na 2. :-))

Vždy jíme s pocitem, že svému tělu dáváme to nejlepší. ať už jíme cokoli.